Obecnie w większości produkowanych lodówek system no frost stanowi standard (co ważne dotyczy to także tych urządzeń z najniższej półki cenowej). Czym jest jedna system no frost i czy naprawdę warto sięgać po lodówki z taką funkcją?
Czym jest system no frost?
Być może jeszcze wiele osób pamięta, że w produkowanych jeszcze kilkanaście lat temu lodówkach bardzo dużym problemem był osadzający się na ich ściankach szron. O ile w przypadku chłodziarek jeszcze można było na ten problem przymknąć oko, to jednak w przypadku zamrażarek osadzający się na ich ściankach szron może powodować bardzo duże problemy, przede wszystkim ze względu na to, że przy dużej ilości szronu zamrażarka zmniejsza swoją objętość. W związku z problemem nadmiernego szronu producenci lodówek wpadli na pomysł opracowania systemu, który skutecznie zapobiegałby osadzaniu się szronu, poprzez zadbanie o właściwą cyrkulację powietrza i usuwanie wilgoci każdorazowo, gdy drzwi lodówki zostaną otwarte. Właśnie w wyniku tych kombinacji wynaleziony został system no frost. W lodówkach z tym system szron, zamiast powstawać na ściankach, jest zbierany w specjalnej komorze, która co bardzo ważne jest automatycznie rozmrażana przez lodówkę zawsze, gdy zajdzie taka potrzeba, kilka takich znajdziemy w ofercie Sferis.
Wady i zalety lodówek z systemem no frost
Każda technologia, nawet ta z pozoru niemal idealna ma zarówno swoje wady jak i zalety. Dokładnie tak samo jest w przypadku technologii no frost. Za największą zaletę lodówek z tą technologią z całą pewnością uznać należy fakt, iż w przypadku takich lodówek szron nie osadza się na ściankach ani chłodziarki ani zamrażarki. Dzięki tej technologii użytkownicy nie muszą martwić się o regularne rozmrażanie zamrażarki (na co trzeba poświęcić nie tylko mnóstwo czasu, ale również istnieje ryzyko zepsucia się żywności). Jednak należy mieć na uwadze, że nie każdy typ żywności dobrze znosi usuwanie wilgoci (dotyczy to przede wszystkim warzy i owoców). Jednak i z tym producenci lodówek w technologii no frost są w stanie sobie poradzić. Najczęściej w takim przypadku oferują oni specjalne szuflady przeznaczone do przechowywania owoców i warzyw, w których wilgoć utrzymywana jest zawsze na stałym poziomie.